Jednodnevni izleti

Odlazak na jednodnevni izlet može biti idealan način za odmor i opuštanje te za zabavu i upijanje novih znanja ako nemate dovoljno slobodnog vremena za bilo koje duže putovanje. Zato vam u nastavku teksta donosimo pregled određenih destinacija; jedna će zasigurno odgovarati vašim željama te potrebama i mogućnostima.

Nacionalni parkovi

Ako volite prirodu i boravak na svježem i čistom zraku, preporučujemo vam izlet u nacionalni park Krku ili na Plitvice. Nacionalni park Krka nalazi se na uglavnom neizmijenjenom području mnogih prirodnih vrijednosti. Ima znanstvenu, kulturnu, odgojno – obrazovnu i rekreativnu svrhu. Posjećuju ga turisti iz raznih dijelova svijeta, stoga park nudi i brojne turističke zanimljivosti, poput vožnje brodom. Uputite se prema Visovcu, Roškom slapu, Manastiru Krka ili nekim starohrvatskim utvrdama. Uživajte u prirodnom fenomenu rijeke Krke koja ima sedam sedrenih slapišta. Najpoznatiji slapovi zasigurno su Roški slap te Skradinski buk. Osim prirodnih ljepota, ovo je područje bogato narodnim običajima te ugostiteljske i kulturne ponude. Zaputite se prema NP Krka; odmorite duh i tijelo te napunite baterije za novi radni dan.

Nacionalni park Plitvička jezera najstariji je hrvatski nacionalni park. Riječ je o 16 veličanstvenih stepenasto poredanih jezera. Park obiluje različitim biljnim i životinjskim vrstama što ga čini jedinstvenim prirodnim fenomenom. Zbog svojeg prirodnog bogatstva te ljepota i vrijednosti park je uvršten na popis UNESCO – ove svjetske prirodne baštine. Stoga, napravite rezervaciju s vama omiljenom agencijom i već sutra krenite na jedinstveni jednodnevni izlet koji će vas u potpunosti oduševiti!

Povijesni spomenici i bogato kulturno naslijeđe Novog Vinodolskog

Novi Vinodolski predstavlja političko, povijesno i kulturno središte Vinodolske knežije. Na ovom se području čuva najstariji hrvatski zakonski spomenik pisan glagoljicom, Vinodolski zakonik. Grad je prepun jedinstvenih povijesnih spomenika i bogatog kulturnog nasljeđa. Svim zaljubljenicima u povijest preporučujemo da se upute prema rimskoj utvrdi Lopsica koja predstavlja ostatke bivšeg frankopanskog grada Lopara. Na ovom području nalazi se nekoliko crkvica iz različitih stilova arhitekture koje svakako treba pogledati.